Descriere
Numele localitatii Mila 23 provine de la mila marina ce era alocata zonei, marcand distanta pe vechiul brat Sulina.
Locuitorii satului, vreo 500 la numar, sunt in majoritate rusi lipoveni, alaturi de romani si ucrainieni, de aici si numele localitatii scris in alfabetul chirilic.
Localitatea a fost intemeiata la inceputul secolului al XIX-lea de pescarii lipoveni. Pana in anul 1947 a purtat numele de Principele Mircea.
Batranii satului povestesc ca inaintasii lor s-au asezat pe Grindul Mila 23 in urma cu aproximativ 200 de ani dupa ce au fugit din Rusia pentru ca au refuzat sa se supuna poruncilor tarului Petru de a-si taia barbile si de a recunoaste modificarile aduse canoanelor bisericesti din Imperiul de Rasarit.
Rusii lipoveni sunt cunoscuti in intreaga lume sub denumirea de „staroveri”(de credinta veche) sau „starobreati” (de rit vechi), pentru ca folosesc calendarul ortodox de rit vechi. Schisma religioasa care a avut loc in Rusia in sec.XVII si prigoana impotriva celor care se impotriveau reformelor, i-au determinat pe rusii staroveri sa-si paraseasca locurile natale si sa migreze in multe colturi ale lumii.
Incepand cu sec.XVIII, numerosi staroveri s-au stabilit pe anumite teritorii din Romania, aici fiind cunoscuti sub denumirea de „lipoveni”.
Din cauza inundatiilor din 1970 si 1975 foarte multe familii au avut de suferit si au fost nevoite sa paraseasca satul, plecand la oras sau spre alte destinatii. Intre anii 1970-1972 apa acoperise ulitele satului. Barcile erau legate de clantele usilor, gainile erau adapostite in podurile caselor, iar pestele prins de pescari era pastrat in camerele inundate. Copiii mergeau la scoala cu o barca mare cu rame. In fiecare zi prin rotatie parintii insoteau copiii la scoala, iar dupa terminarea cursurilor ei urcau in barca si erau dusi pe la casele lor, unde erau preluati de membrii familiilor, deoarece erau expusi la pericole.
O plimbare agale pe ulitele satului iti ofera surprize la fiecare pas. Inca mai poti admira case traditionale vopsite in verde sau albastru, cu acoperisuri de stuf si barci de lemn la poarta.
Toate casele traditionale din Mila 23 sunt cu prispa, cu intrarea in curte dinspre malul Dunarii Vechi. Ferestrele caselor sunt de dimensiuni mici, din lemn vopsit cu albastru. Este vorba de o nuanta de “siniliu” specifica satelor lipovenesti. Localnicii spun ca nu este intamplatoare utilizarea preponderenta a culorii albastru deschis la tamplaria si peretii locuintelor din preajma apelor. Potrivit acestora, culoarea “sinilie” este o arma eficace de aparare impotriva tantarilor.
Un element distinct si nelipsit al gospodariei traditionale lipovenesti este soba specifica in forma de pat (lijanca) si baia specifica, foarte asemanatoare saunei.
Principala ocupatie o constituie pescuitul. Lipovenii sunt cunoscuti ca fiind buni pescari, meserie transmisa din tata-n fiu. Cei mai tineri, se ocupa mai nou si de agroturism.
Fiind situat in inima deltei, satul Mila 23 este inconjurat de o multitudine de locuri cu peisaje incantatoare, precum lacurile Lideanca, Radacinos, Trei iezere, Bodaproste, Matita, Babina, Nebunu si Fortuna sau canalele Sontea, Eracle, Lopatna si Olguta, locuri care reprezinta “acasa” pentru mii de pelicani, lebede sau egrete. De asemenea, este si cel mai important punct de atractie din Delta Dunarii pentru pasionatii pescuitului sportiv.
Satul Mila 23 incearca sa-si pastreze farmecul arhaic, oferind si astazi o imagine autentica a pitorescului in satele pescaresti si a unui mod de viata neschimbat de secole.
Aerul curat, rasaritul si apusul de soare unice, borsul de peste, stolurile de pelicani, egrete, cormorani, concertele de seara ale broastelor si multe alte spectacole ale naturii te fac sa-ti doresti sa revezi satul Mila 23 an de an.