Tulcea – Caraorman – Sf. Gheorghe

300.00lei

Categorie:

Descriere

Padurea Caraorman

Caraorman este un sat din comuna Crisan, judetul Tulcea. Denumirea localitatii provine din limba rusa si se traduce prin Padurea Intunecata. Satul are o intindere de aproximativ 4 km si este situate intre cele doua brate Sulina si Sfantu Gheorghe, pe grindul care poarta acelasi nume.

caraorman constructii comuniste abandonate ruine delta dunarii

In vremea comunista s-a incercat sa se construiasca cel mai mare combinate de exploatare a resursei minerale solide, nisipul cuartos. Povestea locului este spusa blocurile in ruina, betoanele reci ca gheata, care se afla in contrast evident cu imprejurimile locului. Aici suntem intampinati de locuitorii satului, oameni simpli si primitori.

caraorman oras parasit industrializare ruine comunism romania delta dunarii

Drumul pana la Padurea Caraorman

Este unul cu nisip fin, care te poarta intr-o lume plina de linsite, frumusete si traditie. Casele sunt construite respectand acelasi stil architectural simplu, colorat imprumutat de la natura. In fiecare din aceasta casa se gaseste cate o poveste.Galerie fotografii.

La iesirea din sat ramai surprins de peisajul coplesitor care urmeaza. Este locul unde dunele de nisip dau locului un aspect desertic. Cerul, reprezinta un adevarat spectacol care da impresia ca se lasa cu taota greutatea sa peste valurile de nisip fin. Se poate observa ca in trecut acest loc a fost ocupat de apele marii si de vietatile marine.

caraorman padurea copaci verdeata drum prin padure nisip natura delta dunarii

Trecand peste peisajul desertic al dunelor se afla Padurea Caraorman.

Declarata monument al naturii in 1940, “padurea intunecata” are o suprafata de aproximativ 2250 ha. Formata din arbori imensi de pana la 30 m precum stejari, plopi, frasini, arbusti precul hameiul si curpenul dar si indinderi de papura si stuf padurea isi arata din primele secunde farmecul si eleganta. Printre arborii care isi unesc coroanele realizand adevarata tuneluri se pot vedea caii pascand din Delta.

Punctul culminant al excursiei Caraorman este intalnirea cu un stejar vechi de aproape 400 de ani, Stejarul Ingenuncheat. Povestea spune ca in urma cu sute de ani, in Crisan, are loc o nunta intre o fiica a unui roman si un cazac razboinic vestit pentru vitejiile sale. Din gelozie un flacau turc, refuzat de fata a decis sa o rapeasca impreuna cu cativa semeni ai sai atunci cand barbatii erai plecati pentru a orandui obiceiurile de nunta si s-au ascuns in Padurea Caraorman, nu departe de Fantana Vanatorilor. La aflarea vestii cazacul a plecat pe urmele turcilor. In padure s-a dus o lupta apriga, turcii fiind ucisi unul cate unul. Se spune ca multi dintre ei au fost omorati chiar in momentul in care erau in genunchi implorand iertare. Cazacul si-a salvat mireasa si au trait fericiti. In locul unde turcii au fost ucisi a rasarit un lastar de stejar. Pe masura ce anii treceau stejarul capata o forma tot mai ciudata, iar in prezent imaginea sa este aceea a unui batran care desi este doborat de anii multi pe care ii poarta, sta cu privirea spre cer.

Rezerva o excursie!

copac celebru padurea carorman legenda basm