Padurea Letea ne aminteste de basmele din copilarie.

 

Letea este un sat situat in judetul Tulcea, in Delta Dunarii, la nu mai putin de 100km de orasul Tulcea. Ea face parte din grupul communal C.A Rosetti format la randul sau din alte 3 sate.Aflati mai multe.

Se poate spune ca povestea de la Padurea Letea este una nemuritoare pe care merita sa o traiesti sa o poti intelege pe deplin. Noua ne aduce aminte de povestile din copilarie cu copaci vechi de sute de ani care au ramurile intrepatrunse, grinduri sau dune de nisip, liane, sute de specii de pasari, pesti si cai salbatici care alearga nestingheriti.

padurea letea cai salbatici natura

Stejarii seculari din Padurea Letea

Stejarii seculari sunt o mare atractie a turistilor atat straini cat si romani, care raman uimiti de acestia. Majoritatea acestora au varste cuprinse intre 400-500 de ani si unul dintre acestia are chiar aproximativ 800 de ani. Pe traseul pentru turisti se pot observa doar doi dintre acesti copaci. Sunt disponibile doua rute una cu masina care nu trece prin padure, iar cel cu rustic cu caruta.

natura padurea letea copaci seculari

Dunele de nisip din Padurea Letea

Sunt ramase in urma retragerii marii. In urma cu mii de ani in acest loc se afla marea, iar cele mai inalte marimi inregistrate sunt de pana la 20 de metri inaltine. Acestea s-au micsorat din cauza vantului din timpul iernii. Nisipul se poate vedea ca pe alocuri este presarat cu scoici, iar el este alb si fin. Pentru acest tip de drumetie este recomandat pe timp de vara sa ne protejam deoarece din lipsa vegetatiei pe varful unora dintre dune se pot atinge temepraturi de 60 de grade Celsius. Pe aceste dune creste un singur tip de planta, “Carcelul de nisip” , care are o forma de radacina acestea acopera dunele si coboara chiar pana la apa. La inceputul lui iulie planta aceasta face un frunct mic si rosu care este comestibil si de asemenea delicious, avand gust de pepene rosu.Galeria foto.

pasari natura padurea letea fotografie

Caii salbatici din Padurea Letea sunt atractia principala de aici, cai care au fost abandonati in perioada comunista de catre oameni, deoarece nu ii mai puteau hrani. Acestia s-au inmultit ajungand la  2000 de cai in zona Letea si intre 4000-5000 de cai in toata rezervatia.

Rezervati o excrusie!

.